מסלולים שונים של הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים
אין כל צל של ספק כי עסקים קטנים ובינוניים זקוקים להלוואת לצרכים שונים ובתקופות שונות של פעילותם על מנת לעבור מצבים פיננסים שונים בתוך העסק ועל מנת להצליח ולתפעל אותו בצורה היעילה והרווחיות ביותר בסופו של דבר. אם כן, נראה כי רוב העסקים זקוקים להלוואה ולמימון תקופת ההקמה והתבססות העסק בשנת פעילותו הראשונה, ואחרים זקוקים להלוואות כדי להרחיב את העסק הקטן לעסק גדול יותר, ויש הזקוקים להלוואות כדי לצאת ממשבר בעסק וכדומה. בניגוד לעסקים גדולים אשר מן הסתם על פי רוב יש ברשותם נכסים שונים, הרי שרוב העסקים הקטנים והבינוניים הם נטולי נכסים למעט אולי מכונות וציוד עבודה מסויים כזה או אחר. ויש עסקים העוסקים במתן שירותים שאפילו את זה אין להם בתור נכס.
חשוב לדעת כי הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים נחשבות בעיני הגופים המלווים כהלוואות בעלת סיכון רב ועל כן מסלולי ההלוואה יכולים להיות מאד קשוחים ללא כל צל של ספק. אבל יש לציין את העובדה כי לא כל הגופים המלווים מקשיחים את תנאי ההלוואה, וזאת עקב התחרות על כיסו של הלווה הפוטנציאלי.
מאז רפורמת בכר בשנת 2008 נפתח שוק ההלוואות לגופים חוץ בנקאיים כדוגמת חברות האשראי, חברות הביטוח, מלווים פרטיים העובדים באישור משרד האוצר וכדומה. התחרות יצרה תנאים חדשים להעמדת הלוואות מתוך שיקולי תחרות, ביקוש והיצע.
שלושת האפשרויות העיקריות של הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים הם:
- הבנקים
- גופים חוץ בנקאיים
- קרנות סיוע לעסקים קטנים
בכל שלושת הגופים הללו ניתנות הלוואות בסכומים שונים כאלה ואחרים לכל בית עסק ומקרה לגופו, ובכל שלושת הגופים יש להחזיר את ההלוואות. אבל השוני בינהם הוא בתנאי ההלוואה, בריבית ובתקופת ההחזר שלה. הקרנות מעמידות את ההלוואות הנוחות ביותר, כאשר הן מחליטות להעניק אותם לעסקים השונים, והבנקים מעמידים שורה של דרישות ובטחונות שונים כדי להבטיח את החזר ההלוואה במלואה. הגופים החוץ בנקאיים עומדים איפשהו באמצע וניתן לקבל בהם תנאים עדיפים על תנאי הבנק במידה ואתם לא מצליחים לקבל סיוע מקרנות הסיוע השונות.